Sitemizde kullandığımız linkler arama motorları tarafından kullanılan ilk “sayfa dışı” sıralama faktörüydü. İçeriğin konu ile ilgili alaka düzeyini analiz etmek için bağlantıları referans alır ve içeriğin arama sonucuna uygunluğunu puanlar. Bağlantılar ile içerik birlikte Google’ın arama sıralamaları için önemli sinyallerden biri olmaya devam ediyor. Zaman içerisinde bağlantıların arama motorları tarafından nasıl tepki aldığı ve yorumlandığı ile ilgili birçok gelişme yaşandı.
Değer
Her bağlantı her yerde kullanılamaz. Size bağlantı veren sitelerin kalitesi ve sizin sektörünüzle olan alaka düzeyi değişebilir. Güçlü bir kitlesi olan gazetecilik portalındaki haber yayınından gelen bir bağlantı, yine kitle sahibi fakat sektörünüzle ilgisi olmayan bir blogdaki bağlantıdan daha değerlidir.
Sizin sektörünüzle alakalı, güvenilir, kaliteli ve saygın web sitelerinden gelen bağlantıların size değer sağlaması ve sizi uygun kitle ile buluşturması daha muhtemeldir.
Sitelerde uzun süredir nofollow bağlantı özelliği kullanılmaktadır. Güvenilmeyen içerikler, ücretli bağlantılar, reklamlar ve sponsorluklar gibi bağlantıların sıralamada görülmemesi için nofollow etiketi kullanılıyor. Bazı içerik yayıncıları, bağlantı şemalarına dahil olma izlenimi vermemek için içeriklerindeki tüm bağlantıları nofollow etiketi ile yayınlamayı tercih ediyor.
Sitelerde kullanılan bu nofollow etiketi ile backlinklerin sitenize artı veya eksi kredi sağlamayacağı anlamına geliyordu fakat şimdi Google, nofollow bağlantı özelliğini sıralama kriterleri için bir opsiyon olarak değerlendirir. Sayfanıza giden nofollow etiketli bağlantılar sıralama sinyalleri için kullanılabilir.
Bağlantılar
Bağlantı metni, içerik içerisindeki tıklanabilir metni ifade eder. Genellikle metinden farklı bir renk (yaygın olarak mavi) olur ve altı çizilidir. İşte bir örnek: Bu bağlantı metni SEO Nedir bağlantısını sizlere sunar. Bağlantılarda kullanılan kelimeler, arama motorları tarafından bir web sitesinin bağlantı verdiği içeriği veya siteyi tanımlama şekli olarak görünür.
Bağlantılar, SEO için önem taşıyor. İlgili bağlantılarınız, içeriğinizin hedefinin ne olduğuna dair bilgiye arama motorlarına sağlar. Aşırı kullanılmış ve spam içeren bağlantılardan kaçınmak gerekir. Ayrıca kullanıcıya sunulan bağlantının uygun cümle ile açıklanması hedef kitlenin tıklamak üzere olduğu bağlantıya güven ve uygunluk hissetmesini sağlayacaktır.
Her ne kadar kulak arkası edilse de web sitelerini kullanan görme engelli kullanıcılar vardır. SEO ve kullanılabilirlik için bağlantı linkinin içeriği hakkında bilgi verici bir cümle ile kullanıcıyı bağlantıya yönlendiriyor olmalısınız. “Buraya tıklayın” gibi cümleler ile yönlendirmelerden kaçının. Doğru cümleler ile gerekli bağlantıları birleştirmek için emek harcamanız içeriğiniz okunabilirliği için faydalı olacaktır.
Elbette başkalarının sizin sitenize bağlantı vermek için kullandığı bağlantı metnini kontrol edemezsiniz. Bununla birlikte kendi dahili bağlantılarınızdaki bağlantı metinlerini kontrol edebilirsiniz.
- • Bağlantı metinlerinizde doğal olunuz, dil bilgisine dikkat edin ve metinlerinizi kısa tutun.
- • İlgili kelimeleri terimleri kullanın. Doğal olamayan biçimde anahtar kelime kullanmayınız.
- • Kullanıcıların alışkın olduğu vurgulanmış, altı çizili bağlantı metnine bağlı kalın.
- • “Buraya tıklayın” gibi metinler kullanmayın.
- • Kullanıcıların tıklaması için yanıltıcı bağlantı metinleri kullanmayın.
Backlink
Gelen bağlantılar olarak adlandırılan backlinkler, diğer sitelerden sayfanıza dönen bağlantılardır. İçeriğinizin alaka düzeyini ve kalitesini gösteren arama motorlarına sinyaller gönderirler.
Birçok bağlantı SEO başarısına katkıda bulunabilir. Birçok farklı siteden bağlantı alıyor olmanız web sitenize fayda sağlayacaktır. Bir siteden 1000 backlink almak yerine 1000 siteden ayrı ayrı birer birer backlink almak daha önemlidir.
Backlinklerin kalitesi, backlinlerin sayısından önemlidir. Eğer rekabetin çok şiddetli olmadığı bir sektördeyseniz birkaç backlink beklediğiniz faydayı sağlayacaktır. Hedef her zaman sayıca fazla backlink olmamalıdır. Bu zihniyet bazı durumlarda kalitenizi kaybetmenize sebep olabilir.
“Black hat” tekniklerine başvurmak arama motoru tarafından cezalandırılmanıza sebep olabilir. Kaçınılması gereken uygulamalar hakkında daha fazla bilgi almak için bu sayfanın altındaki Toksikler bölümünü inceleyebilirsiniz.
- Bölümlerin Tamamı:
- Bölüm: Arama Motoru Türlerine Göre Başarı Faktörleri:
- Bölüm: İçerik ve Arama Motoru Başarı Faktörü:
- Bölüm: Web Site Mimarisi ve Arama Motoru Başarı Faktörleri:
- Bölüm: HTML ve Arama Motoru Başarı Faktörleri:
- Bölüm: Web Sitesinin Güvenilirliği ve Arama Sıralaması:
- Bölüm: Backlink’in Arama Motoru Başarı Faktörü:
- Bölüm: Kişiselleştime ve Arama Motoru Başarı Faktörü:
- Bölüm: Toksinler ve Arama Motorunda İstenmeyen Spamlar:
- Bölüm: Göze ve Kulağa Hitap Eden Öğeler Kullanmak:
Ben bilgisayar mühendisliği mezunu olan ve şimdi SEO Mühendisi olarak uzmanlaşan Neslihan. Eğitimim sırasında JS, HTML, CSS, PHP ve Laravel gibi dilleri öğrendim. Mühendislik becerilerimi SEO uzmanlığıyla birleştirmek benim için büyük bir tutku. Ayrıca generative yapay zeka konusunda derinlemesine ilgileniyorum ve bu alanı SEO stratejilerine entegre etmeye odaklanıyorum. Ahref, Search Console, GA4, Screamingfrog gibi güçlü SEO araçlarını ve içerik yönetim sistemlerini düzenli olarak kullanıyorum. SEO alanındaki bu tutkulu ve yetenekli çalışma tarzım, web sitelerini daha görünür hale getirmek ve çevrimiçi varlıkları geliştirmek isteyen müşterilere yardımcı olmamı sağlıyor. Kendimi sürekli olarak güncel tutuyor ve SEO alanındaki yeni gelişmeleri takip ederek başarıya ulaşmak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum.
Uzmanlarımız
Ümit KÖSE Sosyal Medya Uzmanı |
|
Mehmet Ali KÖSE Seo ve Adwords Danışmanı |
|
Taner SELEK Web Yazılım Uzmanı |
|
Abdulkerim BAKIR Sosyal Medya Uzmanı |