Belirli bir sorgu için arama sonuçları kullanıcıdan kullanıcıya göre değişkenlik gösterebilir. Bahsettiğimiz konu tamamen farklı sonuçların listelenmesi değildir. Kullanıcının nerede olduğu, internette nasıl ve nerelerde gezindiği gibi fonksiyonlar listelerde kişisel değişikliklere sebep olacaktır.
Ayrıca arama motorları kullanıcıların sorgularını yönlendirerek içeriklerle eşleştirme sağlamaya çalışır. Google’ın SEO uzmanlarına tavsiyesi, içeriği oluştururken her zaman kullanıcıyı göz önünde bulunmalıdır.
Ülke
Kullanıcılar, bulundukları ülkeyle ilgili sonuçları görüntülerler. ABD’de “dün gecenin futbol skorlarını” arayan bir kullanıcı Amerikan futbolu oyunlarının sonuçlarını görürken, Birleşik Krallık’taki bir kişi, Amerikalıların dediği türdeki futbol oyunlarının sonuçlarını görür.
Bir bölgenin coğrafyasını, dilini ve kültürünü dikkate almak, içeriğinizin hizmet verdiğiniz alanlardaki kullanıcılara hitap etmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Siteniz belirli bir ülkeyle alakalı değilse, ülke kişiselleştirmesi gerçekleştiğinde görünme şansınız daha azdır. Alakalı olmanız gerektiğini düşünüyorsanız, muhtemelen uluslararası SEO’nuz üzerinde çalışmanız gerekecektir. Örneğin, uygun ülke kodu üst düzey alan adını kullanmak ve sitenizin dilini belirtmek için hreflang özelliğini uygulamak isteyeceksiniz.
Birden çok dilde içeriğiniz varsa, sayfalarınızın alternatif dil sürümleri için farklı URL’ler kullanmak en iyisidir. Ardından, Google’ı dil ve bölge değişkenleri hakkında bilgilendirmek için rel=“alternate” hreflang etiketini kullanabilirsiniz . Bunu yapmak, arama motorlarının sayfalarınız arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olur. Böylece onları daha doğru bir şekilde tarayabilir ve dizine ekleyebilirler.
Yerellik
“Yakınımdaki restorantlar” veya yalnızca “yerel haberler” için arama yaptıysanız, arama motorlarının şu anda bulunduğunuz şehir veya metropol alanına göre uyarlanmış sonuçlar sağladığını fark etmiş olabilirsiniz.
Şehre özgü sonuçlarda görünmek istiyorsanız sitenizi hizmet verdiğiniz alanlarla alakalı hale getirmeniz gerekir. İşletmenizin adresini sitenize eklemek ve Google My Business girişinizi yapılandırmak, başlamak için iyi bir yerdir.
Yelp veya TripAdvisor gibi sektöre özel dikeylerde bir varlık oluşturmak da yardımcı olabilir. Markanızın birden fazla konumunuz varsa , sitenizde bu mahallelerden veya şehirlerden de bahsetmek iyi bir fikirdir.
Tarih
Google, konum sinyallerine ek olarak, yakın zamanda yapılan bir aramanın hemen bağlamına dayalı olarak sonuçları da kişiselleştirebilir. Örneğin, bir kullanıcı rock müzikle ilgili içerik arıyorsa, arama motoru bir sonraki araması “kraliçe” olan kullanıcı için sonuçları bağlamlaştırmak için önceki sorguyu kullanabilir. Hükümdarlarla değil müzik gruplarıyla ilgili sonuçlar sağlayabilir.
Bir SEO faktörü olarak tarihle ilgili olarak, bu, optimize edilecek düşük asılı meyve olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, marka sadakatini teşvik eden anlamlı bir ilk izlenim bırakmak için içeriğinizi ve kullanıcı deneyiminizi iyileştirin. Zamanla bu, en iyi sonuç olmasa bile kullanıcıları arama sonuçlarında alanınızı aramaya teşvik edebilir.
Kullanıcı Deneyimi
Arama motorları, kullanıcıları yalnızca en alakalı sonuçlara yönlendirmek istemez, aynı zamanda onları olumlu bir deneyim yaşayacakları sayfalara da göndermek ister. Sonuçta, kullanıcı reklam bombardımanına tutuluyorsa veya bir işlemi tamamlamada sorun yaşıyorsa alakalı bir sayfa ne kadar yararlıdır?
Kullanıcı deneyimi (UX), site gezintinizden içeriğinizin kalitesine, site hızına ve daha fazlasına kadar her şeyi kapsar. Yapısal bir bakış açısından, ziyaretçilerinizin aradıklarını bulmasını sezgisel hale getirmek isteyeceksiniz.
Bu, ister masaüstü ister mobil cihazlarda olsun, kolayca erişilebilen gezinme, net bir sayfa hiyerarşisi ve takip edilmesi kolay içerik yapısı anlamına gelir.
Kullanıcılarınızın arama amacını tatmin etmek, kullanıcı deneyiminiz için de harikalar yaratacaktır. İlk izlenimlerin önemli olduğu yer burasıdır: Site ziyaretçilerinin tahmin yürütmesine izin vermeyin. Ziyaretçiler, aradıklarını sunup sunmadığınızı hızlı bir şekilde anlayabilmelidir.
İzleyicilerin beklentileri büyük ölçüde değiştiğinden, siteden siteye UX de değişecektir. Hedef kitlenizin tercihlerine odaklanın ve sayfalarınızı onların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özelleştirin.
Araştırmanız, ziyaretçilerinizin çoğunun görme bozukluğu olduğunu gösteriyorsa, daha büyük yazı tipleri kullanmayı ve yardımcı teknolojiler için erişilebilirliğinizi geliştirmeyi düşünün. Hedef kitleniz tek bir coğrafi bölgede merkezileştirilmişse, dilinizin ve içeriğinizin o bölgeye hizmet verdiğinizi yansıttığından emin olun.
Sayfa hızınızı yavaşlatan gereksiz widget’lara veya eklentilere dikkat edin. Bozuk bağlantılar ve hatta yazım hataları ve kötü dil bilgisi, kullanıcılarınızın deneyimini etkiler.
Amaç
Arama motorları, bir sayfanın amacıyla ne kadar iyi eşleştiğini ölçme konusunda giderek iyileştiriliyor. İyi sıralama alan sayfalar, arama yapan kullanıcılar tarafından sorulan sorguya en iyi yanıt veren sayfalardır.
Sitenizdeki farklı sayfalar, muhtemelen müşterilerinizin yolculuğunun çeşitli aşamalarına göre uyarlanmıştır. Hedef kitlenizin yolculuklarının farklı aşamalarında nasıl arama yaptığını anlamak, onların özel ihtiyaçlarını karşılamanızı sağlayan içerik ve anahtar kelime stratejileri oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
Arama amacı tipik olarak şu şekilde kategorize edilebilir:
- • Bilgilendirici: Bunlar, dönüşüm hunisinin üst kısmındaki sorgular olma eğilimindedir; bu, kullanıcıların araştırmalarına başladıkları ve bir konu veya bir sorunun çözümü hakkında daha fazla bilgi aradığı anlamına gelir.
- • Gezinme: Bu sorgular genellikle marka veya şirket adlarını veya belirli ürün veya hizmetleri içerir. Kullanıcılar belirli bir model, ürün veya hizmeti arıyor olabilir veya bir şirket, marka hakkında en son haberlerle ilgileniyor olabilir.
- • Ticari: Bunları huni ortası sorguları olarak düşünün. Kullanıcılar araştırma ve değerlendirme süreçlerinde daha derindir ve genellikle ürün veya hizmet sayfaları dahil olmak üzere daha fazla bilgi ararlar.
- • İşlemsel: Artık satın almaya hazırlar. Bunlar huni sorgularının alt kısmıdır. Örneğin satın alma, satış, fiyatlandırma…
Sözcükler faydalı ipuçlarıdır, ancak amaç arama kutusunda görünenin ötesine geçer. “Galata Kulesi yüksekliği” için arama yapan bir kullanıcı, muhtemelen Galata Kulesi’nin uzunluğu için bir bilgi sorgusu yürütüyor ve makine öğrenimindeki gelişmelerle, arama motorları, kullanıcı yer işaretinin adını açıkça yazmadan böyle bir amaç çıkarabiliyor.
Arama motorları kullanıcıların ne istediğini çok derinden anlamayı hedefliyor. Derin öğrenme ve yapay zeka burada devreye giriyor. Eşleştirme ve listeleme yapılırken sadece anahtar kelimelerin referans kabul edilmesi yeterli gelmiyor. Bu nedenle kullanıcının sorgusuyla amacının ne olduğunu ve sunulabilecek içeriklerin amacının ne olduğu belirlenmeye çalışılıyor. Memnuniyeti en üst seviyeye taşımak için içerik ile kullanıcının sadece anahtar kelimeleri değil, amaçları da eşleşmelidir.
- Bölümlerin Tamamı:
- Bölüm: Arama Motoru Türlerine Göre Başarı Faktörleri:
- Bölüm: İçerik ve Arama Motoru Başarı Faktörü:
- Bölüm: Web Site Mimarisi ve Arama Motoru Başarı Faktörleri:
- Bölüm: HTML ve Arama Motoru Başarı Faktörleri:
- Bölüm: Web Sitesinin Güvenilirliği ve Arama Sıralaması:
- Bölüm: Backlink’in Arama Motoru Başarı Faktörü:
- Bölüm: Kişiselleştime ve Arama Motoru Başarı Faktörü:
- Bölüm: Toksinler ve Arama Motorunda İstenmeyen Spamlar:
- Bölüm: Göze ve Kulağa Hitap Eden Öğeler Kullanmak:
Ben bilgisayar mühendisliği mezunu olan ve şimdi SEO Mühendisi olarak uzmanlaşan Neslihan. Eğitimim sırasında JS, HTML, CSS, PHP ve Laravel gibi dilleri öğrendim. Mühendislik becerilerimi SEO uzmanlığıyla birleştirmek benim için büyük bir tutku. Ayrıca generative yapay zeka konusunda derinlemesine ilgileniyorum ve bu alanı SEO stratejilerine entegre etmeye odaklanıyorum. Ahref, Search Console, GA4, Screamingfrog gibi güçlü SEO araçlarını ve içerik yönetim sistemlerini düzenli olarak kullanıyorum. SEO alanındaki bu tutkulu ve yetenekli çalışma tarzım, web sitelerini daha görünür hale getirmek ve çevrimiçi varlıkları geliştirmek isteyen müşterilere yardımcı olmamı sağlıyor. Kendimi sürekli olarak güncel tutuyor ve SEO alanındaki yeni gelişmeleri takip ederek başarıya ulaşmak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum.
Uzmanlarımız
Ümit KÖSE Sosyal Medya Uzmanı |
|
Mehmet Ali KÖSE Seo ve Adwords Danışmanı |
|
Taner SELEK Web Yazılım Uzmanı |
|
Abdulkerim BAKIR Sosyal Medya Uzmanı |