Bildiğiniz gibi wordpress dünyanın en çok kullanılan blog sistemlerinden bir tanesidir. WordPress aslında bir çok fonksiyondan oluşmaktadır fakat bazı fonksiyonlar hala farkedilememiştir yada kullanan kimseler olmadığı için gün yüzüne çıkmamıştır. Bunlarda bir kaç tanesini sizler için araştırarak paylaşmak istedim belki wordpress için eklenti yazan arkadaşların işine yarar. Şimdi sizlere anlatağım fonksiyonun başlıklarına bakalım bi. Şimdi sizlere wp_mail, wp_loginout, clean_url, wp_rss, antispambot fonksiyonları hakkında kısa bir anlatım yapacağım. Bu fonksiyonların ne olduğunu ve nerelerde kullanılabileceklerini hep beraber göreceğiz.
İlk Olarak wp_mail() Fonksiyonu İle Başlayalım
WordPress sisteminde mail yollamak için yazılmış bir çok plugin mevcuttur. Pligin kullanmadan mail göndermek için ise php mail() fonksiyonunu kullanabiliriz. Bunların dışında wordpressin bize sunduğu wp_mail() adında çok güzel bir fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonu geliştirerek istediğimiz kişilere rahatça mail yollayabiliriz. Aşağıda verdiğim örnek kod sayesinde istediğiniz kişiye, istediğiniz konu başlığı altında, bir mail yollayabilirsiniz.
[php]
<?php
$kime = ‘[email protected]’;
$konu = ‘Bazı Faydalı WordPress Fonksiyonları’;
$mesaj = ‘Gerçek seo için seodanismanligi.com’u öneririm.’
$posta = wp_mail($kime, $konu, $mesaj);
if($posta) echo ‘Mailiniz gönderildi.’;
else echo ‘Mailiniz gönderilemedi yeniden deneyin!’;
?>
[/php]
Gördüğünüz gibi kolayca mail gönderdik. Php bilginiz varsa bu fonksiyonu kolayca geliştirebilirsiniz.
İkinci Fonksiyonumuz wp_loginout()
Bu fonksiyon ile üyelerinize giriş yap yada çıkış yap bağlantılarını kolayca gösterebilirsiniz. Eğer kullanıcı giriş yapmamışssa giriş yap bağlantısı yada giriş yapmışsa çıkış yap bağlantısını otomatik gösterir. Kullanımı aşağıdaki gibidir.
[php]<?php wp_loginout(); ?> [/php]
Gördüğünüz gibi tek satırda işi hallettik. Manuel olarak link eklemeye kalksanız bile daha uzun kod yazmanız gerekecekti ama wordpress sağolsun herşeyi otomatik yapıyor.
Üçüncü Fonksiyonumuz clean_url()
Bu fonksiyon daha çok düzeltici vasfı taşımaktadır. Yanlış yazılmış url adreslerinizi düzeltir. Örneğin bir url’de http:// ibaresi yoksa otomatik olarak ekler ve url’nizi düzeltir.Örnek kullanımı aşağıdaki gibidir.
[php]
<?php
$baglanti = clean_url(‘www.seodanismanligi.com/?p=15’);
//Çıktısı http://www.seodanismanligi.com/?p=15 olacaktır.
?> [/php]
Dördüncü Fonksiyonumuz wp_rss()
Nu fonksiyon ile istediğiniz her hangi bir rss besleme adresinden alacağınız başlıklar ile bağlantı listesi oluşturabilirsiniz.Yanlız fonksiyonu kullanmadan önce WordPress ile birlikte gelen rss.php dosyasını include komutu ile ithal etmelisiniz. Aşağıdaki gibi bir kodla seodanismanligi.com sitesindeki son 5 yazıyı feadburner hesabım üzerinden alabilirsiniz mesela.
[php]
<?php
include_once(ABSPATH . WPINC . ‘/rss.php’);
wp_rss(‘http://feeds.feedburner.com/seodanismanligicom’, 5);
?>
[/php]
Böylece son 5 yazıyı çekmiş olduk.
Son Fonksiyonumuz antispambot()
Sitelerimizde genellikle eposta adreslerimizi kullanırız çoğunluklada ” E-Posta” şeklinde kullanırız. Bu şekilde mailimizi yazdığımızda görünürde hiç bir şey olmasada arkaplanda spambot denilen e-posta adresi toplayıcı botlarını çekmiş oluruz. Bu botlar e-posta adreslerini toplarlar ve sonra spam mail gönderirler. Bu olasılıkdan kurtulmak için wordpress antispambot() fonksiyonu işimizi görecektir. Kullanımı aşağıdaki gibidir.
[php]
<a href="mailto:<?php echo antispambot
("[email protected]"); ?>" title="E-Posta Adresi">
E-Posta Gönder</a>
[/php]
Bu şekilde zararlı botları kolayca egale edebiliyoruz.
7 yıllık amatörce başladığı web hayatına şu an profesyonelce devam ediyor. Photoshop ve php vazgeçilmez tutkusu. Bunların yanında Flash, Dreamweaver, Fireworks, Sketchup 3D programlarını ve HTML, XHTML, CSS, Javascript, Delphi, Q Basic programlama dillerini profesyonelce kullanabilmekte.
Uzmanlarımız
Ümit KÖSE Sosyal Medya Uzmanı |
|
Mehmet Ali KÖSE Seo ve Adwords Danışmanı |
|
Taner SELEK Web Yazılım Uzmanı |
|
Abdulkerim BAKIR Sosyal Medya Uzmanı |