Kullanıcı deneyimi nedir, Neden Ux Designer olmalısınız, UI ve UX arasındaki ilişki hakkında kafanızda soru işaretleri varsa öncelikle sizi Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX) Nedir? adlı yazımıza davet ediyoruz.
Artık kullanıcı deneyiminin neyi ifade ettiğini biliyorsak bu işi icra eden UX Designer yani UX Tasarımcısı kimdir ve nasıl olunur, bu hedef için neler yapmak gereklidir öğrenmeye başlayabiliriz.
UX tasarım alanı sonsuz bir okyanustur ve UX tasarımı alanında birçok kariyer kolu mevcuttur. Tasarım bilginiz ve tutkunuz ile müşteriyi tanıma ve müşteriye uygun iş geliştirme becerinizin mevcut olması gerekmektedir.
UX Tasarımcı (UX Designer) Kimdir?
Ürünün ve markanın gelişimine katkı sağlamak için çalışan UX tasarımcıları 5N 1K sorularına cevaplar arayarak çalışmalarını sürdürürler. Bu sorular ile tüm gereklilikleri kavrarlar ve uygulamaya başlarlar. Soruların cevapları ile tasarım somutlaşmaya başlar. Rakipleri kontrol ve analiz eder. Sektör hakkında gelişmeleri takip eder. Kullanıcıların ihtiyaçları, neden bu ürünü istedikleri, bu ürün ile neler yapılabileceği, ürünün estetik ve işlev bakımından nasıl geliştirildiği gibi sorulara cevaplar ararlar. Kullanıcının ürünle olan iletişimini ve ilişkisini tasarlar ve sorunlar var ise öngörüler ile bu sorunlara çözümler üretir. UX tasarımcı son kullanıcı üzerinde çalışılan ürünü severek, verimli ve kolay birimde kullanabiliyor olmasını sağlar.
UI Tasarımcı (UI Designer) Kimdir?
Arayüz (interface), kullanıcı ile var olan hizmet sistemi arasındaki ara birimdir. Kullanıcı arayüzü tasarımcısı (UI designer), arayüzün estetik ve görsel detayları üzerinde çalışır. Dokunmatik ekranlı telefonumuzda gördüğümüz her ekran görüntüsü arayüz tasarımı sonucunda var olmuştur. Web siteleri üzerinden örnek verecek olursak; görseller, butonlar, renklendirmeler, yapı gibi her bir element arayüz tasarımı sonucunda bizlere sunulmuştur.
Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı (UX Designer) Özellikleri
UX tasarımcısı olmak için tek bir yol söz konusu değildir. Tasarımın teknoloji ve profesyonel iş hayatı ile birleştiği bu meslekte standart bir plan sunamayız size. Her mesleğin kendi içersinde getirdiği farklı zorluklar ve gereksinimler vardır. UX tasarım alanında iyi bir kariyere sahip olmanız için gerekli bazı karakteristik özelliklerden bahsedebiliriz.
Kariyer sahibi UX tasarımcılarının ortak özellikleri ve vasıfları;
- •Beyninin iki tarafını da mesleğiyle ilişkilendirerek yaratıcı ve analitik zekasını bir arada kullanabilmek,
- •Kullanıcı ile birebir aynı düşünebilme kabiliyeti, empati,
- •Teknolojiye ve gün gelişen sisteme ilgili olmak,
- •Uyumlu ekip arkadaşlığı ve iş birliği becerisi,
- •İş birliği yapma becerisi ve problemlere çözüm amaçlı yaklaşıyor olmak
UX Tasarımcısı Olmak İçin Üniversite Diploması Gerekli Midir?
Her meslek kolu için üniversite eğitimi ve diploması bir yere dek ehemmiyet taşımaktadır. Aynı koşullarda belli bir basamaktan sonra çalışanın işi iyi yapıp yapmadığı referans kabul edilir. Üniversite diploması kesinlikle şart değildir ama bunun anlamı üniversite eğitimi gereksizdir demek değildir. Üniversiteye gitmeye imkan varsa mesleki eğitimin yanı sıra kişisel gelişim ve aydınlanmak için o eğitimin tamamlanması gerekmektedir. Takım üyesi olma becerisi, iletişim kabiliyeti, iş zekası, bakış açısı, portfolyosu gelişmemiş çalışma arkadaşları tercih edilmeyecektir. Her işveren uyumlu, bilinçli ve gelişime açık zihinler ile çalışmak ister. Teorik bilgilerinizi uygulamalı hale çevirirseniz kazanan siz olacaksınızdır. Öğrenme sürecinizi asla durdurmadan yeniliklere açık olmalısınız. Tasarımcılar yetenekli mi olmalıdır sorusunun cevabını kendi süreciniz içerisinde öğreneceksiniz. Saf bir yetenek sizi iyi bir UX tasarımcısı yapmayacaktır. Uygulama sürecinizde geliştiğinizi görerek uygulamanın yetenekleri yarattığını fark edeceksiniz.
UX Designer Olmanın Yolları Nelerdir?
- 1- Eğitimlerden Faydalanmak
Üniversite eğitiminin yanı sıra birçok özel kurs mecvuttur. Yeni dünyanın etkisi ile online şekilde de alabileceğiniz Udemy tarzındaki kurslar sayesinde başlangıç seviyesinden başlayarak her seviyede eğitim alma imkanı bulabilirsiniz.
- 2- Uygulamaya Başlamak
Her mesleğe, profesyonel dala ait kurslar, kitaplar, eğitimler mevcuttur fakat gelişim tam olarak sizde başlayıp sizde bitiyor. Tasarım alanında gelişmek için okuyup dinlediklerinizi uygulamak, deneyimlemek, denemek ve yanılmak büyük bir önem taşıyor. Re-design adı verilen tekrardan tasarlamak sizin gelişiminize fayda sağlayacaktır. İlginizi çeken ürünlerin veya hizmetlerin arayüzlerini inceleyin. Kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurarak, empati yönünüzü kullanarak tasarlamaya başlayın. Tasarımlarınıza revizyonlar sağlayın. Her bir tasarım basamağınızı portfolyo olarak dosyalayın ve platformlarda paylaşın. Bu vesile ile hem uygulama ile kendi stajlarınızı tamamlayacaksınız hem de portfolyonuzu genişletip çeşitlendireceksiniz.
- 3- Kaynak Taramaları Yapmak
Alacağınız eğitimlerin bir sonlanma tarihi olacaktır fakat makaleler ve kitaplar sonsuz bilgi kaynağıdır. Tasarımcı hangi gelişim basamağında olursa olsun okumalarını, taramalarını asla durdurmamalıdır. Okumalarınız ve araştırmalarınızın durduğu an gelişiminiz de durur. Her an gelişim gösteren bu alanda kim geride kalmak ister? Tasarımcı her an güncel ve taze olmak zorundadır. Güncel kaynakları Medium gibi internet platformlardan takip edebilirsiniz.
- 4- Keşfetmek
İlgilendiğimiz, gözlemlediğimiz her alan gelişimimizi, fikirlerimizi, bakış açımızı etkiler. Tasarımlarımız bizim bakış açımız ve fikirlerimiz doğrultusunda geliştiği gerçeği ortadadır. Her ne ile ilgilenir, meşgul olursa tasarımımıza yansıyacak olan da odur. Güncel çalışmaları, farklı tasarımları keşfederek zihninizi dinç ve yeni tutmalısınız. Beğendiğiniz tasarımcıların kendi içlerinde yaşadıkları keşifleri fark edin, gelişimlerini gözlemleyin, notlar alın. İyi ve kötü yanlarınızı keşfedin. Bunları not almanız size fayda sağlayacaktır. Oluşturacağınız liste iyi yönlerinizi geliştirirken kötü yönlerinizi iyileştirmenizi hatırlatacaktır.
- 5- Gündemi Takip Etmek
Her sabah, öğlen, akşam gelişim gösteren dünyada, tasarım dünyasının durağan kalması tabi ki beklenemez. Trendleri çıktıkları anla yakalayıp öğrenip hakim olmalısınız. Her bir trend sizin tasarım yolunuzdaki araçlarınızdır. Araçsız ilerlemek çok daha fazla zamanınızı alır.
- 6- Network Edinmek
Tasarım, kulağa tek bir alan gibi gelse de yazılımdan pazarlamaya dek birçok iş sektörüne ve bilgi alanlarıyla bağlantısı vardır. Dijitalleşme ile birçok alan iç içe barınmaktadır. UX tasarımcılarını da ilgilendiren birçok etkinlik düzenlenmektedir. Her bir etkinlik size yeni insanlar, yeni iş bağlantıları ve fırsatlar sunacaktır. Unutmayın ki kimse size altın tepsilerde fırsatlar sunmayacaktır. Sizler etkinliklerdeki fırsatları sahipleneceksiniz.
- 7- Portfolyo Oluşturmak
Networkleriniz sayesinde stajlar veya tam zamanlı işler için görüşme randevuları almış olabilirsiniz. Çalışmalarınızı portfolyo haline getirmeniz iş görüşmelerinde sizden beklenecek ilk dosyadır. Staja başlamadan önce de kendi stajınızı başlatmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Re-designlarınızı portfolyo haline getirerek tarzınızı ve tasarımcı kimliğinizi iş verene sunmuş olacaksınız.
- 8- Staj Yapmak
Edindiğiniz iş çevresi ve portfolyonuzu birleştirerek staj başvurularınızı yaptınız. Adımları doğru uyguladığınız için başvurduğunuz stajdan yüksek ihtimalle olumlu dönüş alacaksınız. Stajlar ile söktörü daha yakından gözlemleme fırsatı yakalayacaksınız. Kullanıcı deneyimine önem veren start-up’larda veya büyük şirketlerde alacağınız her bir görev sizin kilometre taşlarınız olacaktır. Uzaktan çalışma sisteminin de getirdiği avantajlar ile yurtiçi ve yurtdışı birçok farklı lokasyondaki şirketlerde çalışma ve bu şirketlerdeki insanlarla ekip arkadaşı olma fırsatına da sahipsiniz.
Ben bilgisayar mühendisliği mezunu olan ve şimdi SEO Mühendisi olarak uzmanlaşan Neslihan. Eğitimim sırasında JS, HTML, CSS, PHP ve Laravel gibi dilleri öğrendim. Mühendislik becerilerimi SEO uzmanlığıyla birleştirmek benim için büyük bir tutku. Ayrıca generative yapay zeka konusunda derinlemesine ilgileniyorum ve bu alanı SEO stratejilerine entegre etmeye odaklanıyorum. Ahref, Search Console, GA4, Screamingfrog gibi güçlü SEO araçlarını ve içerik yönetim sistemlerini düzenli olarak kullanıyorum. SEO alanındaki bu tutkulu ve yetenekli çalışma tarzım, web sitelerini daha görünür hale getirmek ve çevrimiçi varlıkları geliştirmek isteyen müşterilere yardımcı olmamı sağlıyor. Kendimi sürekli olarak güncel tutuyor ve SEO alanındaki yeni gelişmeleri takip ederek başarıya ulaşmak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum.
Uzmanlarımız
Ümit KÖSE Sosyal Medya Uzmanı |
|
Mehmet Ali KÖSE Seo ve Adwords Danışmanı |
|
Taner SELEK Web Yazılım Uzmanı |
|
Abdulkerim BAKIR Sosyal Medya Uzmanı |