İçerik Başarısı Nasıl Ölçülür?

Yorum Yok

Bir kuruluş için içeriğin gerçek değerinin, hedeflere ulaşma yeteneğinin, diğer bir deyişle içeriğin etkinliğinin olduğunu görüyoruz.

İçerik, kullanıcılar üzerinde oldukça etkiliyse kuruluş genellikle olumlu bir yatırım getirisi görür. Bu, içerik etkinliğini güçlü bir yatırım getirisi göstergesi yapar ve kârlılığınız ile alaka düzeyinin altını çizer.

Peki, içeriğiniz etkili mi? Cevabı bilmiyorsanız, içeriğiniz olmasını istediğiniz kadar etkili olmayabilir. İçeriğinizin etkili olup olmadığını anlamanın tek yolu, neyin önemli olduğunu ölçmektir.

İçerik Başarısının 6 Boyutu

Etkili içerik oluşturmada önemli olan nedir? Araştırmamızda, içerik etkinliğinin altı boyutunu belirledik ve bu boyutlar 150.000’den fazla kişiden veri toplama sürecinde geçerliliğini korudu. Bunlar:

  • Keşif: Kullanıcılar içeriği nasıl keşfeder? Kullanıcılar ihtiyaç duydukları içeriği buluyor mu?
  • Doğruluk: İçeriği doğru olarak algılıyorlar mı?
  • Düzenleme: Kullanıcılar içeriğin biçimlendirmesini ve tasarımını yüksek düzeyde kalite olarak algılıyor mu?
  • Uygunluk: Kullanıcılar içeriği kendi ihtiyaçlarına veya ilgi alanlarına hizmet ediyor olarak algılıyorlar mı?
  • Yararlılık: İçerik, kullanıcıların ihtiyaçlarını tahmin ediyor ve hedefleri tamamlamalarına olanak sağlıyor mu?
  • Etki: Kullanıcılar içeriği görüntüledikten sonra harekete geçiyor veya karar veriyor mu?

İçerik etkinliğini ölçerken bu altı boyutu dikkate alıyoruz. Ayrıca şunlara da bakıyoruz: icerik-basarisi-2

  • Web ve kanal analizi
  • Müşteri verilerinin yorumlanması
  • Müşteri soruları ve duyarlılığı
  • İş metrikleri

Birçok şirket, etkinliği ölçerken bu tür verilerin bir kısmını veya tamamını toplar. Genellikle hızlı bir şekilde harekete geçebilmeniz için içerik etkinliğinizi verimli bir şekilde değerlendirmek için bir içerik zekası sistemi oluşturmakla birlikte zorluklar gelir.

İçerik Pazarlama Başarınızı Nasıl Ölçersiniz?

Etkinliği ölçmek söz konusu olduğunda, nereden başlarsınız? İçerik etkinliği ölçüm sisteminizi oluştururken göz önünde bulundurmanız gerekenler şunlardır:

  • İçerik hakkında, verimli ve düzenli olarak GÜVENİLİR GERİ BİLDİRİM TOPLAMAK.
  • Görüşleri toplamak için GERİ BİLDİRİMİ zamanında ve tutarlı bir şekilde ANALİZ ETMEK.
  • Değişiklikleri ve sonuçları ölçmek için zaman içinde BİLGİLERİ İZLEMEK.
  • Nerede durduğunuzu bilmeniz için performansı sektör kıyaslamalarıyla KARŞILAŞTIRMAK.
  • DANIŞMANLIK uzmanlığı, araştırma ve içgörüleri yorumlamaya ve bunlara göre hareket etmeye yardımcı olacak en iyi uygulamalar.
  • Kolay raporlama ve sistematik hatırlatıcılar veya uyarılar yoluyla ACİL MÜDAHALE.

Bu görevler, üç geniş çalışma grubuna uygundur:

  • ▪ Veri toplama
  • ▪ Analiz ve yorumlama
  • ▪ Sezgi ve aksiyon

Anlayışlı ve eyleme geçirilebilir etkinlik ölçümleri toplamak için bu üç bölümden her birine nasıl yaklaşabileceğinizi ele alalım .

  • Veri toplama:

Bu iş paketi, faydalı verileri verimli bir şekilde toplamakla ilgilidir.

Bir araç tüm verileri toplamayacaktır. İçerikle ilgili veriler sağlayan bir teknoloji ve araçlar ekosistemine ihtiyacınız olacak .

Web analitiği yeterli değil. Ayrıca hangi içeriğin etkili olduğunu ve nedenini anlamak için müşteri geri bildiriminin yorumlanmasına, duygu verilerine, kanal analitiğine ve daha fazlasına ihtiyacınız var.

Basit bir örnek olarak; Amerikan Kanser Derneği , Google Analytics, ContentWRX, HotJar ve daha fazlasını içeren bir veri toplama ve analiz araçları ekosistemi kullanır.

  • Analiz ve Yorumlama:

İçerik etkinliğini ölçmek için tek başına veri toplamak yeterli değildir. Bu verilerle ne yapacağınızı bilmeniz gerekir. İşte burada analiz ve yorumlama devreye girer.

Bu görevler, araçların, insanların ve süreçlerin bir kombinasyonunu gerektirir. Ve doğru soruları sormakla başlar. analiz-yorumlama

Doğru sorular, iş hedeflerinizden, içerik vizyonunuzdan ve stratejinizden gelir. İçerik vizyonunuz ve bunu başarma stratejiniz ne kadar net olursa, uygun soruları tanımlamanız o kadar kolay olacaktır  .

Araçlar otomatikleştirmeye yardımcı olabilir, ancak insanların çalışmalara dahil olması gerekir. İnsanların analiz için öncelikleri tanımlaması, araçları kurması, uygulamayı denetlemesi ve yorumlamanın değerlendirilmesine yardımcı olması gerekir.

Siz, ekibiniz ve paydaşlarınız, içerikle ilgili sorularınızı ve bunları yanıtlamaya yönelik analizleri gözden geçirmek için düzenli olarak toplanmıyorsanız, sezgi kazanamaz veya harekete geçemezsiniz.

  • Sezgi ve Aksiyon:

Yüksek hacimli içerik verilerini başarılı bir şekilde toplarsanız ancak hiçbir zaman bilgi öğrenemez veya bu bilgilere göre hareket etmezseniz, hiç içerik veriniz olmayabilir.

Yararlı sezgileri ortaya çıkarabilmeniz ve içeriğiniz ve çok daha fazlası hakkında kararlar alabilmeniz gerekir.

Örneğin Intel, dijital varlığını nasıl düzene sokacağına, diğer bir deyişle içerik şişkinliğini nasıl azaltacağına karar vermek için içeriğin etkinliği hakkında sağlam bir veri seti kullanır.

Bu istihbarat,  teknoloji devinin kısa vadede konsolide olmasına yardımcı oldu ve devam eden dijital dünya için en iyi uygulamayı belirledi, böylece böylesine aşırı bir içerik şişkinliği vakası bir daha asla olmayacak.

İçerik etkinliğini anlamak, diğer içerik anlayışları ve eylemlerinin temelidir. Örneğin, içeriğinizin ne kadar etkili olduğunu anlamadan bir içerik ürününe yaptığınız yatırımın getirisini veya içerik varlıklarının getirisini hesaplamak zordur.

Tahmin ve karar vermek için yeterli içerik verisine ve analizine sahip olmak zaman alır. İçerik zekası sistemi dediğimiz bir içerik etkinliği ölçüm sistemini ne kadar erken uygularsanız, içerik değişikliklerinin etkisini o kadar erken tahmin etmeye başlayabilirsiniz.

Sonuç olarak

İçeriğinizin işe yarayıp yaramadığı ve bu konuda ne yapmanız gerektiği sorusuna nasıl cevap veriyorsunuz? Müşterilerinizden gelen içerik hakkında düzenli bir geri bildirim akışı olmadan yapamazsınız.

İçeriğinizin etkili olup olmadığını değerlendirmekten öğrenilen dersler, mevcut yaklaşımınızı geliştirmenize, yeni içerik fikirleri geliştirmenize, sorunları (içerik sorunları ve diğer kurumsal sorunlar) çözmenize ve çok daha fazlasına yardımcı olabilir.

Ben bilgisayar mühendisliği mezunu olan ve şimdi SEO Mühendisi olarak uzmanlaşan Neslihan. Eğitimim sırasında JS, HTML, CSS, PHP ve Laravel gibi dilleri öğrendim. Mühendislik becerilerimi SEO uzmanlığıyla birleştirmek benim için büyük bir tutku. Ayrıca generative yapay zeka konusunda derinlemesine ilgileniyorum ve bu alanı SEO stratejilerine entegre etmeye odaklanıyorum. Ahref, Search Console, GA4, Screamingfrog gibi güçlü SEO araçlarını ve içerik yönetim sistemlerini düzenli olarak kullanıyorum. SEO alanındaki bu tutkulu ve yetenekli çalışma tarzım, web sitelerini daha görünür hale getirmek ve çevrimiçi varlıkları geliştirmek isteyen müşterilere yardımcı olmamı sağlıyor. Kendimi sürekli olarak güncel tutuyor ve SEO alanındaki yeni gelişmeleri takip ederek başarıya ulaşmak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum.

Kurumama.com – Online Pet Shop Mağazası

kedi ve köpek malzemeleri

Uzmanlarımız

Ümit KÖSE Ümit KÖSE
Sosyal Medya Uzmanı
seo border
Mehmet Ali Köse Mehmet Ali KÖSE
Seo ve Adwords Danışmanı
seo border
Taner Selek Taner SELEK
Web Yazılım Uzmanı
seo border
Abdülkerim Bakır Abdulkerim BAKIR
Sosyal Medya Uzmanı
seo ipuçları

Facebook Sayfamız

Benzer Blog  Yazılarımız

Tüm Yazılar
Yorum Yok
 

Yorum Bırak