HTML Nedir?’den buraya uzanan bir içerikle sizlerle birlikteyiz. Eğer HTML hakkında bilgi edinmeniz gerektiğini düşünüyorsanız sizi CSS’ten önce HTML içeriğimize davet edelim. CSS’i daha iyi anlamanız için HTML’e dair soru işaretlerinizi cevaplandırmış olmalıyız.
Makale İçinde Neler Var?
- CSS Nedir?
- CSS Olmadan Web Sitesi Yapılır mı?
- CSS Kullanım Şekilleri Nelerdir?
- CSS ile Neler Yapılabilir?
- CSS Kütüphaneleri ve Avantajları Nelerdir?
CSS Nedir?
Cascading Style Sheet’in baş harflerinden oluşan CSS, Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelir. Web sitelerindeki yazı tipleri, renkler, boyutlar, arka planlar, derinlikler gibi ögelerde az, çok istenilen oranda değişikler yapmanıza ve sunmanıza yardımcı olmak amacı taşıyan programlama dilidir.
CSS, HTML’in iyiliğini isteyen en yakın dostu gibidir. Web sitelerini renklendirmek, biçimlendirmek, ışık katmak için gerekli olan ve kullanılan dildir.
Tek başına HTML kullanmak estetik ve görsel açıdan sizi ve sitenizi ziyaret edecek kişileri tatmin etmeyecektir. CSS, PHP gibi çeşitli programlama dilleri ile yenilikçi ve keyfinize uygun web siteleri tasarlayabilirsiniz.
CSS denildiğinde benim aklıma ilk gelen web sitesi Tumblr’dır. Uçan balonlar, yukarıdan aşağıya süzülen yıldızlar, rengarenk arka planlar, animasyonlar, farklı yazı tipleri ve boyutları… CSS keyif veren siteler yaratmak konusunda iyi bir iş çıkartıyor.
CSS sayesinde web sitenizin cep telefonu, masaüstü gibi farklı cihazlarda nasıl görüneceğini kontrol edebilirsiniz. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için denemeler yaparak en uygun çıktıya ulaşabilirsiniz.
Tüm kontrol CSS sihir değneği ile sizin elinizdedir. Her bir sayfanızdaki her bir öğenize ayrı stiller kazandırabilirsiniz.
CSS Olmadan Web Sitesi Yapılır mı?
Sadece HTML kullanarak web sitenizi yaratabilirsiniz fakat ekstra bilmeniz gereken ayrıntılar var. Günümüzün gelişen estetik algısı ve teknoloji ile sadece HTML ile oluşturacağınız site estetik kaygılara cevap veremeyecektir.
HTML ile iskeleti oluştururuz. CSS ile iskelete makyaj yaparız, şık giysiler giydiririz, modaya uygun hale getiririz.
CSS Kullanım Şekilleri Nelerdir?
CSS’in oldukça yazılımcı dostu ve esnek bir yapısı vardır. CSS kodlarını tek tek veya toplu şekilde bulundurabilirsiniz. O an hangi kullanım daha verimli olacaksa duruma göre şekil alınabilir.
CSS’de 3 farklı stilde kod ekleyebilirsiniz:
- Harici stil sayfası
- Dahili stil sayfası
- Etiket içine yazılan stiller
Her birinin kullanım konumuna göre çeşitli artıları vardır.
Etiket içine yazılan kodlar en az önerilen stildir çünkü okunurluğu azaltır.
Harici stil sayfasında tüm CSS kodlarını bulundurmak temiz kod için uygundur. Kodları kontrol etmek veya düzeltmek gerektiğinde değişiklikler yapmak daha rahat olacaktır.
CSS ile Neler Yapılabilir?
CSS’i sadece web sitelerini güzelleştirmek için kullanmıyoruz. Bu çok bilinen bir eksik bilgi. Kullanıcı deneyimini en kaliteli seviyeye taşımak için CSS’in çok önemli özellikleri vardır.
Sadece CSS kullanarak uygulanabilecek işlemlerin dışında; CSS, HTML ve JS dillerinin özelliklerini aynı anda kullanarak daha kaliteli sonuçlar sunulabilir.
CSS kodları ile yazı ve başlık stilleri, boyutlandırmalar, süslemeler, gölgelendirmeler, renklendirmeler gibi işlemler yapılır. Yanı sıra CSS ile temel düzeyde geçiş efektleri ve temel animasyonlar sunulabilir.
Tablo ve form gibi önemli parçaları CSS ile süsleyerek daha ilgi çekici ve verimli hale getirebilirsiniz.
Üst düzey animasyonlar tasarlamak için çeşitli Javascript kütüphanelerine göz atabilirsiniz.
CSS Kütüphaneleri ve Avantajları Nelerdir?
CSS Framework’leri CSS kodlamayı kolaylaştıran ve fonksiyonelleştiren kütüphanelerdir. CSS Framework’lerin kullanımı yazılımcılara zamandan, hatalardan, kod satırlarından verim sağlar.
Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak da bulunabilen CSS kütüphanelerinin kullanımı oldukça fazladır.
CSS kütüphanelerinin kullanım amaçları az çok bellidir.
Bazı CSS kütüphane özellikleri:
- Duyarlı web tasarımı oluşturmak (Responsive Design)
- Gözalan animasyonlar oluşturmak
- 3D efektler oluşturmak
- Gelişmiş fontlar kullanmak…
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Javascript ve Javascript kütüphanelerini ortak zamanlı kullandığınızda daha kullanıcı deneyimi yüksek siteler ve animasyonlar tasarlayabilirsiniz.
Sonuç
Yazılım konusu var olduğu sürece CSS’li cümleler kurulmaya devam edilecek. CSS hakkındaki soruların doğru cevaplandırılmasıyla CSS’in bilinirliği artacaktır.
Sizin merak ettiğiniz ve bizim kaçırdığımız herhangi bir soru var mı?
Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirin.
Ben bilgisayar mühendisliği mezunu olan ve şimdi SEO Mühendisi olarak uzmanlaşan Neslihan. Eğitimim sırasında JS, HTML, CSS, PHP ve Laravel gibi dilleri öğrendim. Mühendislik becerilerimi SEO uzmanlığıyla birleştirmek benim için büyük bir tutku. Ayrıca generative yapay zeka konusunda derinlemesine ilgileniyorum ve bu alanı SEO stratejilerine entegre etmeye odaklanıyorum. Ahref, Search Console, GA4, Screamingfrog gibi güçlü SEO araçlarını ve içerik yönetim sistemlerini düzenli olarak kullanıyorum. SEO alanındaki bu tutkulu ve yetenekli çalışma tarzım, web sitelerini daha görünür hale getirmek ve çevrimiçi varlıkları geliştirmek isteyen müşterilere yardımcı olmamı sağlıyor. Kendimi sürekli olarak güncel tutuyor ve SEO alanındaki yeni gelişmeleri takip ederek başarıya ulaşmak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum.
Uzmanlarımız
Ümit KÖSE Sosyal Medya Uzmanı |
|
Mehmet Ali KÖSE Seo ve Adwords Danışmanı |
|
Taner SELEK Web Yazılım Uzmanı |
|
Abdulkerim BAKIR Sosyal Medya Uzmanı |