Makale İçinde Neler Var?
Programlama Dili Nedir?
2022’de Öğrenilecek En İyi Programlama Dilleri Nelerdir?
Programlama Dilleri Kullanım Oranları
Programlama Dili Nedir?
Bir programlama dili, programcıların (geliştiricilerin) bilgisayarlarla iletişim kurmasının bir yoludur. Programlama dilleri, dizi değerlerinin çeşitli makine kodu oluşturma yollarına veya görsel programlama dilleri söz konusu olduğunda grafik öğelere dönüştürülmesine izin veren bir dizi kuraldan oluşur.
Genel olarak konuşursak, bir program, belirli bir görevi gerçekleştirmek için belirli bir dilde (JavaScript, Python, Java, C#) yazılmış bir dizi talimattır.
2022’de Öğrenilecek En İyi Programlama Dilleri Nelerdir?
1. JavaScript
JavaScript programlama dilinin çok paradigmalı, üst düzey ve dinamik bir programlama diline dönüşmesi yıllar sürmüştür. Üreticisi tarafından yalnızca 10 gün içerisinde hazırlanmıştır ve ilk dönemlerde birçok kişi tarafından alay konusu haline gelmiştir. Son yıllarda ise birçok yazılımcının vazgeçilmez programlama dillerinin başında yer almaktadır.
- Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki, Java ve JavaScript adından dolayı benzer ya da birbirinin devamı gibi görünse de alakalı değillerdir.
- Diğer programlama dilleri ile uyumlu olarak çalışmaktadır.
- Bir istemci tarayıcısının içinde çalışır. Sunucu yerine bilgisayardaki komutları işleyen istemci tarafından çalışır. Ayrıca bu işlemci tarafı çok hızlıdır.
- Derleme ihtiyacı duyulmadığı için web tarayıcısında hemen çalışabilir.
- Veri doğrulama özelliği bulunur.
- Yurtdışında ortalama bir JavaScript geliştiricileri her yıl yaklaşık 112.152$ maaş alıyorlar.
2. Python
Python, kolay öğrenilen ve uygulama yelpazesi çok geniş olan programlama dillerinden biridir. 2019 yılında popülerlik anlamında birinciliği elde eden Python, 2020 yılında birkaç adım gerilese de yine tüm gözleri üzerinde toplamaktadır.
- Tutarlı söz dizimine sahip açık kaynak kodlu programlama dilidir.
- C ve C++ dilleri ile birinci sınıf entegrasyon sistemine sahiptir.
- OOP özellikleri ile sınıflar ve nesneler oluşturulabilir, kullanılabilir.
- Karmaşık uygulamaları ölçeklendirebilir.
- Dünya üzerinde birçok yapay zekanın çalışması Python ile sağlanmıştır.
- Yurtdışında ortalama bir Python geliştiricileri her yıl yaklaşık 109.092$ maaş alıyorlar.
3. Swift
Öğrenmesi kolay, açık kaynaklı bir programlama dili olan Swift, Objective-C programlama dilinden hemen her şeyi destekler. Swift, diğer programlama dillerine kıyasla daha az kodlama becerisi gerektirir ve IBM Swift Sandbox ve IBM Bluemix ile kullanılabilir. Swift, WordPress, Mozilla Firefox, SoundCloud gibi popüler iOS uygulamalarında ve hatta Flappy Bird oyununda kullanılır. Yurtdışında ortalama bir Swift geliştiricileri her yıl yaklaşık 106.652$ maaş alıyorlar.
4. Java
Java, günümüzde kullanılan en popüler programlama dillerinden biridir. Oracle Corporation’a ait olan bu genel amaçlı programlama dili, nesne yönelimli yapısıyla Bir Kez Yazma özelliği sayesinde platform (örneğin Mac, Windows, Android, iOS vb.) bağımsız olarak kullanılabilen uygulamalar için standart haline gelmiştir.
- Yüksek kalitede kod derleme ve durağanlık sunar.
- Otomatik bellek ayırma ve gereksiz olan özellikleri silme özelliğine sahiptir. Böylelikle çok fazla yer kaplamaz.
- OOP destekler.
- Çoklu kullanım özelliği vardır ve işletim sistemleri arasında taşınabilir.
- Windows, Linux, Mac işletim sistemlerinde kolaylıkla kodlanabilir.
- Yurtdışında ortalama bir Java geliştiricileri her yıl yaklaşık 109.225$ maaş alıyorlar.
5. C#
Microsoft tarafından geliştirilen C# , nesne yönelimli programlama kavramlarını desteklediği için 2000’li yıllarda ün kazandı. .NET çerçevesi için en çok kullanılan programlama dillerinden biridir. C#, tümleşik geliştirme ortamı ürünü Microsoft Visual C++’ın yardımını aldığından Windows, Android ve iOS’taki uygulamalar için en uygunudur. Yurtdışında ortalama bir C# geliştiricileri her yıl yaklaşık 111.760$ maaş alıyorlar.
6. Ruby
Öğrenmesi nispeten basit olduğu bilinen bir dille başlamak istiyorsanız Ruby’yi düşünün. 1990’larda geliştirilen, prosedürel ve fonksiyonel programlama gösterimini destekleyen nesne yönelimli mimarisi açısından hala esnek olmakla birlikte daha insan dostu bir sözdizimine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Yurtdışında ortalama bir Ruby geliştiricileri her yıl yaklaşık 121.000$ maaş alıyorlar.
7. PHP
Veri tabanlarıyla etkin bir şekilde çalışıp dinamik web siteleri oluşturmak için kullanılan programlama dilidir. Uygulama ve web siteleri gibi özel bir kullanım amacı yoktur. Genel amaçlı programlama dilidir. Her türlü web sitesine güç kazandırmak için de kullanılmaktadır.
- PHP ile kolayca web siteleri oluşturulabilir. Öğrenmesi oldukça kolaydır.
- Nesneye yönelik ve fonksiyonel programlama paradigmalarını destekler.
- Üst düzey hata ayıklama seçeneği sunar.
- Facebook, PHP altyapısını taşır.
- Yurtdışında ortalama bir PHP geliştiricileri her yıl yaklaşık 107.409$ maaş alıyorlar.
8. Go
Go , Google tarafından API’ler ve web uygulamaları için 2007 yılında geliştirilmiştir. İlk çıkışı 10 Kasım 2009 gerçekleştirdi. Go, basitliğinin yanı sıra çok çekirdekli ve ağ bağlantılı sistemleri ve büyük kod tabanlarını işleme yeteneği nedeniyle son zamanlarda en hızlı büyüyen programlama dillerinden biri haline geldi. Basit ve modern yapısı ve sözdizimine aşinalığı sayesinde birçok büyük bilişim şirketi arasında popülerlik kazanmıştır. Derlenmiş ve statik tipli bir dildir. Go’yu programlama dili olarak kullanan şirketler arasında Google, Uber, Twitch, Dropbox ve diğerleri sayılabilir. Yurtdışında ortalama bir Go geliştiricileri her yıl yaklaşık 200.000$ maaş alıyorlar.
Programlama Dilleri Kullanım Oranları
Uzmanlarımız
Ümit KÖSE Sosyal Medya Uzmanı |
|
Mehmet Ali KÖSE Seo ve Adwords Danışmanı |
|
Taner SELEK Web Yazılım Uzmanı |
|
Abdulkerim BAKIR Sosyal Medya Uzmanı |