Hyper Text Markup Language kelimelerinin baş harflerinden oluşan HTML’i hiper metin işaretleme dili olarak tanımlıyoruz. HTML, web sitelerinden bahsedildiğinde akla ilk gelen temel bir dildir.HTML’in çalışması için gerekli ortamın sunulması ve tarayıcıda kodun derlenmesi gerekir. Örneğin; chrome, firefox, safari, edge, opera… Yazımızın devamında bu dilin kullanım alanlarından ve diğer detaylarından sizlere bahsedeceğiz.
HTML Nedir?
Yukarıda da biraz bahsettiğimiz gibi HMTL web sayfaları için kullanılan bir dildir. HTML programlama dili olarak tanımlanmaz. Derleme olmadan da çalıştırılabildiği için betik bir dil olarak kabul edilir ve tanımlanır.
Birçok versiyonu bulunduğu gibi en güncel sürümü HTML 5’tir. Javascript, PHP, Python ve benzeri dillerle birlikte kullanılır.
HTML ile Neler Yapılabilir?
Kendisine ait for, while döngüleri if, else gibi sorgulama yapıları yoktur. HTML, web sitelerine resim, yazı, video gibi multimedyalar eklemek ve onları konumlandırmak için kullanılmaktadır.
Web sitemizi backend (arka uç) tarafında PHP veya ASP.Net gibi bir programlama dili ile yazmış olsak da HTML ile tarayıcımız tarafından çalıştırılır.
Başlıklar konusunda bahsettiğimiz h1,h2 gibi taglar HTML’e aittir.
- HTML için basit bir kod örneği:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset=”utf-8″>
<title>Siteniziniz Başlığı</title>
</head>
<body>
<h1>Sayfanızın Başlığı</h1>
<p>Paragraf yazısı</p>
<p>2. Paragraf yazısı</p>
<h2>Sayfanızın Alt Başlığı</h2>
<h3>Sayfanızın 2. Alt Başlığı</h3>
</body>
</html>
HTML’in temel olarak verdiği hizmet taglardır. “Sayfanızın Başlığı” adlı başlık h1 ile tanımlanmıştır ve sizin ilk başlığınızı temsil eder. h1 tagı sizin sayfanızın başlığını vermenizi sağlar.
HTML sadece metin sağlamaz, birçok multimedya eklemenize yardımcı olur. Görsellik açısından web sitenizi zenginleştirmek için de HTML taglerinden faydalanabilirsiniz. HTML tagları içeriğimizde taglara genişçe yer verdik. İşinize yarayacağını düşündüğünüz tagleri kullanabilirsiniz.
Kimler HTML Öğrenmeli?
Üniversitelerde yazılım ve programlama öğrencilerine web tasarımı derslerinde öncelikle HTML bilgisi verilir. Eğer internet sitesi tasarlamak ve kodlamak hedefiniz varsa başta HTML dilini öğrenerek serüveninize başlayabilirsiniz.
Web odaklı yazılım geliştirecekseniz, web developer olacaksanız HTML sizin yakın arkadaşlarınızdan biri olacaktır.
HTML Nereden Öğrenilir?
HTML’in çok zor bir dil olduğunu söyleyemeyiz. Öğrenmesi kolay ve eğlenceli bir dildir. Teorik bilgileri uygulamaya dökerek pratikler yaparsanız kısa sürede kendi web sitenizin HTML kodlarını yazacak seviyeye gelebilirsiniz.
Programlama dillerinin temeli veri yapıları ve algoritmaya dayanmaktadır fakat HTML için buna ihtiyaç duymayacaksınız. HTML’i başlangıç dili olarak kabul edersek ilk etapta yeni bir programlama dili olmadan tek başına bu dili kullanabilirsiniz.
İlerleyen aşamada HTML tek başına trafik sağlayan bir web sitesi sunar mı? Nelere ihtiyacınız olacağına CSS nedir içeriğimizde yer verdik.
- ▪Video izleyerek gelişim sağlıyorsanız başta Youtube olmak üzere birçok platformda ücretsiz ve ücretli kaynaklar mevcuttur. Bizim nacizane önerimiz çokça tutorial ile bilgilerinizi teoriye dökerek gelişimizi sağlamanızdır.
- ▪Eğer ders notu okur gibi çalışmaktan keyif alıyorsanız W3schools tavsiye edeceğimiz platform olacaktır. Bu platformda eş zamanlı kod editörü de vardır. Öğrendiğiniz teoriyi anında uygulayabilirsiniz.
- ▪Çalışmalarını GitHub hesabınızda paylaşarak kendi gelişiminizi gözlemleyebilirsiniz ve açık kaynak kod sistemine faydada bulunarak diğer geliştiricilerle iletişimde olursunuz.
- ▪Gelişiminizi belli bir skalanın üzerine çıkarttığınızda CodeWars web sitesinde HTML’i seçerek minik sorularla başlayarak gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz. Sorular zamanla, gelişiminizle doğru orantıda zorlaşacaktır.
Ben bilgisayar mühendisliği mezunu olan ve şimdi SEO Mühendisi olarak uzmanlaşan Neslihan. Eğitimim sırasında JS, HTML, CSS, PHP ve Laravel gibi dilleri öğrendim. Mühendislik becerilerimi SEO uzmanlığıyla birleştirmek benim için büyük bir tutku. Ayrıca generative yapay zeka konusunda derinlemesine ilgileniyorum ve bu alanı SEO stratejilerine entegre etmeye odaklanıyorum. Ahref, Search Console, GA4, Screamingfrog gibi güçlü SEO araçlarını ve içerik yönetim sistemlerini düzenli olarak kullanıyorum. SEO alanındaki bu tutkulu ve yetenekli çalışma tarzım, web sitelerini daha görünür hale getirmek ve çevrimiçi varlıkları geliştirmek isteyen müşterilere yardımcı olmamı sağlıyor. Kendimi sürekli olarak güncel tutuyor ve SEO alanındaki yeni gelişmeleri takip ederek başarıya ulaşmak için elimden gelenin en iyisini yapıyorum.
Uzmanlarımız
Ümit KÖSE Sosyal Medya Uzmanı |
|
Mehmet Ali KÖSE Seo ve Adwords Danışmanı |
|
Taner SELEK Web Yazılım Uzmanı |
|
Abdulkerim BAKIR Sosyal Medya Uzmanı |