Sıralama ve Trafiğinizi Artırmanız İçin 7 Title Tag Taktiği
- 29 Mayıs 2017
- Genel, Seo Makaleleri
Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere title tag’lerden bahsetmek istiyorum. Bugünkü ana konu başlığımız: Title tag’leri nasıl daha iyi kullanıp sıralama ve trafiğimizi artırabiliriz.
Şimdi belki kendinize şu soruyu soruyor olabilirsiniz, “Günümüzde hala daha title tag’ler SEO için önem teşkil ediyor mu?” Emin olun sandığınızdan çok önem taşıyorlar. Daha önceleri yapmış olduğumuz bir çok korelasyon çalışmalarımızda title tag’lerin sıralarda büyük etki yarattığını gözlemledik. Özellikle son yapılan deneylerde title tag’lerdeki değişimin sıralamaları kayda değer bir şekilde doğrudan etkilediğini gözlemledik.
Doğru title tag’leri kullandığınızda kolayca CTR’ı artırabilirsiniz bu sayede otomatik olarak sayfanızın trafiğini de artırmış olursunuz. Kısacası bir taşla iki kuş vurup çifte fayda sağlamış olursunuz. Bugün size title tag’lerinizde kullanabileceğiniz 7 farklı taktiği paylaşacağım.
1. Sayılar
Sayılar her zaman ilk dikkatimizi çeken indikatörlerden biri olmuştur. Title tag’lerinizde sayılar kullanmanız biraz da olsa CTR’inizi etkileyecektir. SERP’lerde bu farkı görmeniz kaçınılmaz olacaktır. Bunun olmasının sebebi bilişsel çarpıtmadır. (Cognitive Bias)
Beyinlerimiz farklı, öne çıkan ve daha spesifik bilgilere eğilimlidir. İnternette arama sonuçlarını tararken beynimiz bir çok bilgiye maruz kalır ve aralarından en spesifik ve kayda değer olanı seçmeye çalışır. Burada sayıların önemi çok büyüktür çünkü sayılar hem spesifik bir değeri belirtir hem de göze çarparlar. Bu yüzdendir ki belli şartlar altında title tag’lerde sayılar kullanmak CTR’ınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
Örnekler:
“Sadece Zeki İnsanların Anlayabileceği 10 Espri ”
“Yatırımlarınızı %200 artırmanın yolları”
2. Tarihler
Title tag’lerde tarih kullanmak spesifik bilgi arayan kullanıcıların da sayfanıza tıklamanızı sağlayacaktır. Ayrıca spesifik bir yıl için araştırma yapan kişilerin sayfanızı bulmanızı kolaylaştıracaktır. WordPress kullanıyorsunuz Yoast eklentisini kullanarak anahtar kelimelerinizi otomatik olarak yıllara hatta aylara göre bile güncelleyebilirsiniz. Bu her zaman işe yaramasa da çoğu zaman oldukça güzel iş çıkartıyor.
Örnekler:
“2017’nin en harika golleri”
“1930’lardaki İstanbul”
3. Uzunluk
En çok tartışmaya açık olan ve yaptığımız SEO auditlerinde sürekli karşımıza çıkan şeylerden biri de title tag’in uzunluğudur.
SEO auditlerinde her zaman karşımıza çıkan iki şey vardır birincisi çok kısa kullanılmış title tag’ler(Yatırım) veya da çok uzunca yazılmış title tag’ler.(Bond, Hisse Senedi, Altın, Döviz, Gayrimenkul gibi Yatırımlarınızı Yönetebileceğiniz Tek Online Platform)
Şimdi bu iki title tag’e baktığınızda çok harika duruyor olabilirler ama aslında ikisinde de problemler var. Birincisi çok kısa olması itibariyle geniş bir anlam ifade ediyor ve tam anlamını kestirmek biraz zor duruyor.
‘Yatırım’ bir çok anlamda kullanılmış olabilir. Belki geleceğe yatırımdan bahsediyor, belki de parasal yatırımdan bahsediyor. Arama motorları da sitenize bakarken bu şekilde yanılgıya düşebiliyorlar. O yüzden böyle kısa kelimeler kullanmaktan çekinmelisiniz.
- Etsy Araştırması – Etsy yüz binlerce URL’yi incelediği araştırmasında bütün sayfaların title tag’lerini kısalttı. Bu işlemi yaptıktan sonra Google sıralamalarında önemli artış gözlemediler.
- 50-60 Karakter – Genelde Google title tag’leri aramalarda 50-60 karakter aralığında gösteriyor. O yüzden title tag’leri 50-60 karakter arasında tutmak doğru olacaktır.
- Arama hacmi yüksek anahtar kelimeleri kullanın – Anahtar kelime araştırmasında arama hacmi yüksek olan anahtar kelimeleri title tag’lerinizde mutlaka kullanın.
Analitik ve Google Arama Konsolu’na baktığımız zaman aranan anahtar kelimeleri kolaylıkla görebilirsiniz. Önceden verdiğimiz örnekten devam edecek olursak; mutlaka insanların aramalarda ‘Yatırım’ kelimesini aradığını göreceğiz. Bunun yanına aramalarda en çok kullanılan şu kelimeleri de eklersek ortaya güzel bir title tag çıkarmış olacağız. ‘Yatırım Danışmanlığı Servisi İstanbul’
4. Eşanlamlı kelimeler ve Varyantları
Farzedelim anahtar kelime araştırması sonucunda ‘ucuz taksiler’ kelimesinin sizin en çok aranan anahtar kelimeniz olduğunu öğrendiğiniz. Belki insanlar bu arama sorgusunda şu anahtar kelimeleri de arıyor olabilirler: ‘Uygun fiyatlı taksiler’, ‘Ucuz Uber’, ‘Ekonomik taksiler’, ‘Hesaplı taksiler’. Bu durumda bu varyantları kullanmak isteyebilirsiniz bunun için anahtar kelimelerinize yakın anlamlı sözcükleri(Eş anlamlı da olabilir) ve onun varyantlarını bulun.
Bu araştırmanın sonucunda böyle bir title tag oluşturabilirsiniz ‘Uygun Fiyatlı, Hızlı Ulaşılabilir Taksi Hizmeti.’
Dikkat ederseniz bu title tag 50-60 karakter limiti arasında ve bir çok eşanlamlı kelime için optimize edilmiş durumda. Bu şekilde title tag’lerinizi optimize ederek sıralamalarda hafif bir yükselme görebilirsiniz.
- SERP ve Anahtar kelime araçlarını kullanın – SERP’yi kullanarak bulmak istediğiniz eş anlamlı kelimeleri ve varyantları kolaylıkla bulabilirsiniz.
İlk olarak kullanmak istediğiniz anahtar kelimeyi Google’da aratın ve Google’ın kalın harflerle highlight yaptığı kelimeleri bulun. Bu size insanların hangi farklı varyantları kullandığını gösterecektir. Aynı zamanda MOZ Keyword Explorer, SEMrush veya da diğer anahtar kelime araştırma araçları da bu kelimeleri bulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, Google Arama Konsolu’da bu eşanlamlı kelimeleri ve varyasyonları bulmanızda önemli bir araç olacaktır.
5. Eylem Çağırısı (Call to Action)
Call to Action kelimelerini anahtar kelime araştırmalarınızda bulamayacaksınız ama bu kelimeler tık almakta işinize çok yarayacak.
- Eyleme iten kelimeler – Satın Al, Ara, Bul, Dinle, Öğren, İzle, Hızlı Erişim, Hemen Başvur, Şimdi Sipariş Ver, Ücretsiz Deneyin, Hemen Ara. Bu kelimeleri kullandığınızda karşı tarafta ilgi uyandırmış olursunuz ve bu daha fazla tık almanızı sağlayacaktır.
- Call to Action butonu’nun dizaynı büyük önem taşıyor. – Araştırmalara göre turuncu ve kırmızı en fazla tık getiren renkler. Boyut olarak da 100-150 px oval butonları tercih etmeniz gerekiyor.
6. En Çok Başvurulan Anahtar kelimeler
Genelde çok atlanan ileri düzey konseptlerden biridir bu. Çoğu zaman sitemizi belirli kelimelere göre optimize ederiz ama bazen trafik getiren kelimeler çok farklı bir kelime gurubundan oluşuyor olabilir. Burada en önemli nokta insanların aramalarda kullandığı kelimeleri title tag’lerde göstermek.
Örneğin, ucuz tatil opsiyonlarını bir arada görmek için arama yapan bir kullanıcı arama sonuçlarında “Online Ucuz Tatil Fiyatları Karşılaştırma Aracı” başlıklı bir sayfa gördüğünde ona tıklama oranı diğerlerine tıklama oranından çok daha fazla olacaktır. Emin olun bu konsept sayfanızı optimize ederken işinize çok yarayacaktır.
7. Soru Kalıpları
Sorular title tag’lerinizde kullanmanız için harika araçlardır. “Kelebekler Nereye Göç Eder?” gibi bir title tag’iniz varsa ve odaklandığınız anahtar kelime sadece “Kelebeklerin Göçü” ise burada soru kullanmak faydanıza olacaktır. Çünkü buradaki soru kalıbı karşı tarafta öğrenme isteği doğurmaktadır ve bu merak duygusu daha fazla tık almanızı sağlayacaktır.
Umarım sizler için hazırladığım 7 Title tag taktiğini yararlı bulmuşsunuzdur. Title tag’lerle alakalı sorularınız varsa yorum kısmında görüşmek dileğiyle.
Ahmet Kul
Kısaltmalar:
Title Tag: Başlık Etiketi
SERP: Arama Motoru Sonuç Sayfası (Search Engine Result Page)
CTR: Tıklama oranı (Click-Through Rate)
Uzmanlarımız
Ümit KÖSE Sosyal Medya Uzmanı |
|
Mehmet Ali KÖSE Seo ve Adwords Danışmanı |
|
Taner SELEK Web Yazılım Uzmanı |
|
Abdulkerim BAKIR Sosyal Medya Uzmanı |
çok güzel faydalı bilgieriniz için teşekkür ederim emeğinize sağlık.